2009. május 27., szerda

FOCACCIA

A recept megint egy Rapunzel szórólapról származik, a boltból jött velem haza.
Salátával tökéletes, gyors ebéd vagy vacsora.
600 g liszt (nálam fele teljes, fele fehér volt)
1 teáskanál só
2 evőkanál oliva olaj
42 g élesztő (itt annyi egy kicka)
450 ml langyos víz
fekete olivabogyó
Ha lett volna itthon friss rozmaring, azt is tettem volna bele...
A liszt közepébe mélyedést vájok, belemorzsolom az élesztőt, öntök rá vizet, amikor kész a kovász, összegyúrom a tésztát a sóval, olajjal együtt, egy órát pihentetem.
A sütőt előmelegítem 250 fokra.
Lisztezett kézzel tenyérnyi gombócokból lapos kis kenyérkéket készítek, teszek bele olivabogyót (vagy/és rozmaringot, vagy/és fetakockákat, vagy/és szárított paradicsomot) és a forró sütőben néhány perc alatt készre sütöm.
Mi tökmagolajos salátával ettük.

2009. május 19., kedd

CUKKINIVEL RAKOTT KRUMPLI

Ez egy nagyon gyors, tökéletes ebéd volt salátával, minden gyerek szerette nálunk, igaz, hogy Panka gondosan kikerülte a cukkiniket, de majd előbb-utóbb biztos megszereti (remélem).
Nagyon vékonyra vágtam a krumplit, cukkinit, kivajaztam egy fedeles vaslábast (biztosan bármi jó, akár egy sima hőálló tál alufóliával is). Egymásra fektettem a zöldségeket, sóztam, megszórtam sok friss bazsalikommal, egy paradicsomot szeleteltem rá (újabb rétegeket tettem), két kisebb evőkanál olivalolajjal meglocsoltam és kb. 15-20 perc alatt, fedő alatt készre sütöttem, majd hagytam pirulni.

2009. május 17., vasárnap

MIÉRT JÓ EGYSZERRE SOKAT FŐZNI? (:-)

Az utóbbi időben nem sok kedvem, energiám van főzni, a konyhában csak a túlélés a célom: minden nap valami nagyon egyszerűt, gyorsat készíteni, de arra sincs időm, hogy legalább feljegyezzem magamnak a jól sikerült recepteket, pedig néha jó lenne.

Mindig érdekel, hogy más kisgyerekes anyukák miket és hogyan főznek, ha nem akarják tésztával etetni a gyereküket (mert gondolom, tésztával minden gyerek ellene egész héten, legalábbis az enyémek biztosan, de hetente maximum egyszer főzök tésztát, mostanában sokszor egyszerű bolti pestoval, hát igen, néha belefér ez is).
Ami nagyon bevált nálam, hogy páratlan napokon (:-) mondjuk csak zöldségeket párolok, vagy sütök össze (pl. kevés olivaolajon), néha teszek hozzá balzsamecetet és azt esszük mondjuk kuszkusszal és salátával, páros napokon pedig a maradék zöldségeket fel tudom használni pl. gabonafasírthoz vagy rakott zöldséghez.
(mindig sok zöldséget kell egyszerre csinálni, mert a maradékkal biztosan sok másnapi főzést meg lehet takarítani).
Például a brokkolit:
1. nagyon finom szendvicskrémet lehet belőle csinálni, rozskenyérre kenni, sajttal megszórva melegszendvicset sütni.
2. legutóbb összeturmixoltam a maradék párolt brokkolit egy babkonzervvel, kevertem hozzá tojást, kölespelyhet, fűszereket, szezámmagot, apró fasírtokat sütötem, pitakenyérbe tettük, uborkával és fokhagymás joghurttal leöntve, nagyon finom falafel-utánzat volt:).
ezek tipikusan azok az ételek, amik megismételhetetlenek, de attól olyan finomak.
3. csőben sült brokkoli, Szonja egyik kedvence. Leöntöm besamellel, szórok rá sajtot és beteszem a sütőbe.

Leírom a tegnapi ebédet, hátha másnak is jól jön a konyhai túléléshez:)

Tegnapelőtt (nyílván páratlan nap volt:) olajon dinszteltem répát, karalábét, zöldhagymát, cukkinit, ez volt az ebéd egyik része (ja és kockáztam bele 2 hajában főtt krumplit is, ami előző napról maradt a hűtőben) volt mellé mozarellás-paradicsomos cukkini meg borsós rizs. Másnapra a mozarellás cukkini maradékát Ali elvitte ebédre, nekünk maradtak a mindenféle zöldségek, amiket összeturmixoltam, kevertem hozzá egy tojást, len- és szezámmagot, kevés tejet és lisztet (mondhattam volna úgy is, hogy belekevertem palacsintatésztába) és a goffrisütőben kisütöttem. Ezt a goffrisütős ötletet egyébként itt kaptam valakitől a blogon, remek ötlet, mert gyorsan átsül minden felesleges olaj nélkül.
Miközben sült, spenótot csináltam hozzá, az tényleg 2 perc alatt készen van. A gyerekek imádták.
(majd folytatom)