2008. június 20., péntek

CUKKINI FELFÚJT

4 cukkinit felkockáztam (2 zöld +2 sárga volt), kevés vízben fedő alatt egészen puhára pároltam, végül hozzákevertem egy csokor apróra vágott friss petrezselymet és egy nagy marék friss bazsalikomlevelet.
Közben kb 3 dl tejbe tettem egy hagymát, egy babérlevelet, pár szem fehér borsot és felforraltam.
Vajjal, 2-3 kanál liszttel rántást készítettem, felöntöttem a tejjel (a hagymát, babérlevelet, borsot kivettem belőle), sóztam, szerecsendióval ízesítettem, belekevertem a cukkinit, majd 2 felvert tojást (legközelebb talán csak egyet fogok beletenni, bár úgy még nem próbáltam).
Egy mázas edényt kikentem olivaolajjal, beleöntöttem a masszát és előmelegített sütőben 25 percet sütöttem 200 fokon. Szerintem ez kevés volt, szebb lett volna, ha pirosra és kérgesre sül a teteje, de rohannom kellet az oviba és nem volt több időm:).

2008. június 19., csütörtök

SÜLT ZÖLDSÉGEK BALZSAMECETTEL

Ali reggel osztrák bio sárga cukkinit hozott a boltból, soha nem láttam még ilyet. A legegszerűbb ebéd, ami eszembe jutott, hogy fedő alatt olajon pároltam póréhagymát, répát, zellert, karalábét, zöldbabot, végül a cukkinit, szórtam rá őrölt köményt, kevés kurkumát, sót. Amikor ropogósra sült, meglocsoltam balzsalmecettel, a gyerekek kívánságára kevertem bele főtt (kínai) tésztát.

SPENÓTPOGÁCSA

Spenótot szerettem volna főzni, de nem főzeléket, mert salátás is gondoltam mellé, ezért sűrű palacsintatésztát kevertem (teljes őrlésű tönkölyliszt, tej, 1 db tojás, só + szerecsendió, fokhagyma) és belekevertem egy zacskó kiolvasztott spenótot.
Kanállal kevés olajba szaggattam, a gyerekek joghurtba mártogatták, bazsalikomos paradicsomsaláta és főtt krumpli volt mellé.

2008. június 15., vasárnap

PADLIZSÁN SAJTOS KRUMPLIVAL

Szeretek többfélét főzni egyszerre, mert így mindenki talál valami kedvére valót az asztalon, azt is szeretem, ha marad másnapra és mással, máshogyan esszük. Persze, erre nem mindig van időm... Most ezek voltak az alapanyagok: padlizsán, krumpli, cukkini, kapor és paradicsom.
Először főztem kapros "ratatouille"-t (hagyma volt benne, cukkini, padlizsán és egy paradicsomkonzerv, fokhagyma, kapor), ez talán olyan nagyon nem illett a sült padlizsánhoz, de lehetett választani, hogy ki mit kér a krumpli mellé: rataouille-t vagy salátát és sült padlizsánt.
Főztem hajában krumplit, felszeleteltem, mustáros besamellel leöntöttem (kevés vaj, egy csapott evőkanál liszt, tej, bele só és mustár). A tetejét sajttal megszórtam és megsütöttem.
Felkarikáztam egy padliszánt, nagyon kevés olivaolajon átsütöttem mindkét oldalát, tűzálló tálba tettem, tettem rá egy-egy szelet paradicsomot, sajtot és ezt is a sütőbe tettem.
Hozzá a mostanában elmaradhatatlan tökmagolajos saláta. (a közeli boltban szokott Ali (bio)salátát venni, most tölgyfalevél-saláta volt, először ettünk ilyet).

2008. június 10., kedd

KAPROS-CUKKINIS QUICHE

Megint quiche volt az ebéd (ideális, mert amikor elkészül, elmegyek a gyerekekért az oviba, isibe és amire hazaérünk, pont jól kihűl). Most kicsit másképp csináltam, mint a legutóbb leírt receptben és szerintem sokkal jobb lett, ezért ideírom ezt is.
Változtatás a tésztán:
200 g teljesőrlésű tönkölyliszt
100 g vaj
1 tojás sárgája

két kanál hideg víz
nem tettem be a hűtőbe, mert nem volt időm, de nem is volt baj, tökéletes lett a tészta.

Hagymán cukkinit pároltam, tettem bele egy csomag kaprot, egy pohár tejfölt, egy felvert tojást és reszelt sajtot (+ sót).
Megsütöttem, tökmagolajos, balzsamecetes paradicsommal és uborkával ettük.

2008. június 3., kedd

TEJSZÍNES KARALÁBÉ-EGYTÁL

Amikor azon gondolkodtam, mit kellene főzni ebédre a karalábéból, akkor úgy képzeltem ezt az ételt, hogy juhtúróval megszórom, a tetejét joghurttal leöntöm. Egyszer majd úgy is kipróbálom, most nem volt itthon juhtúró, volt viszont egy holnapi lejáratú tejszín, ezért azt használtam fel.
Főztem néhány krumplit hajában, nem teljesen puhára, felszeleteltem 2 karalábét nagyon vékony szeletekre, néhány paradicsomot illetve két zöldhagymát (a zöldjét is).
Egy vaslábasba tettem egy sor szeletelt krumplit, rá a nyers karalábét, arra az előzőleg megdinsztelt zöldhagymát, paradicsomszeleteket, újabb karalábét, krumplit, végül megint paradicsomot (közben egy picit néha sóztam a rétegeket), majd leöntöttem tejszínnel.
A tejszínt előtte megmelegítettem a hagymás lábasban, tettem bele egy csokor petrezselymet, reszelt ementáli sajtot, sót, fokhagymát és szerecsendiót. Amikor kihült, belekevertem egy felvert tojást.
Hozzá saláta tökmagolajjal és balzsamecettel.